ÅRSBERETNING 2021
BOULE FREDERIK II


Styret har bestått av:
Leder Rolf Hermansen
Nestleder Odd Porsmyr
Styremedlem Torunn Rostad Kasserer
Styremedlem Ragnhild Andersen Sekretær
Styremedlem Inger Berit Kristiansen
Varamedlem Gunnar Augustin

Revisorer har vært:
Revisor Mette Bernhus
Revisor Lise Østby

Valgkomiteen har bestått av:
Leder Lise Østby
Medlem Steinar Friberg
Medlem Tormod Olsen

Medlemsstatus pr. 31.12. 2021:
Medlemmer, menn 42 Lisens 20
Medlemmer, kvinner 16 Lisens 04
Medlemmer/ lisens, totalt 58 Lisens 24
Æresmedlemmer 1 Rolf Såheim

I løpet av 2021 har medlemstallet øket med 4 personer.


Paavo Tikkanen til minne – stifter og æresmedlem
Paavo Tikkanen, petanque-pioneren i Norge, døde Nyttårsaften 2021, 89 år gammel. Paavo sin petanque-karriere startet i Sverige. Etter at han flyttet til Oslo tok han initiativet til å starte en av de første petanque-klubbene i Norge i 1984, der han selv ble formann. Samme året ble Norges Boule Forbund stiftet også etter initiativ fra Paavo, og han ble forbundets første formann. Dette er forløperen til dagens seksjon petanque under Fleridrettsforbundet i Norges Idrettsforbund. Paavo representerte Norge i flere internasjonale turneringer. Det var et lykketreff for oss at Paavo flyttet til Fredrikstad i 1997. Bare to år senere tok han nemlig igjen initiativet til å starte en klubb, det ble Boule Frederik II, som er petanque-klubben i Fredrikstad. Han ble selv den første lederen i klubben og sørget også for at klubben allerede i år 2000, ett år etter at klubben var stiftet, ble teknisk arrangør for Norgesmesterskapet, og to år senere Nordisk Mesterskap. Senere har det vært en rekke nasjonale og internasjonale turneringer i Fredrikstad med Tollbodplassen som arena. Boule Frederik II er i dag en aktiv klubb med ca. 60 medlemmer. Det var tydelig at Paavo trivdes godt i Fredrikstad med petanque, båtliv og fritidsfiske. Som spiller for Boule Frederik II ble Paavo Norgesmester i veteranklassen både i 2007 og 2008, begge ganger sammen med Arne Lund. Paavo var æresmedlem både i Boule Frederik II og i Seksjon Petanque i Norges Fleridrettsforbund. De to siste årene bodde Paavo på Geilo hvor også hans datter og barnebarn bodde. Vi lyser fred over Paavo Tikkanens gode minne.
For Boule Frederik II
Rolf Hermansen (styreleder)

Møter og saker
Det har vært avholdt fire styremøter og årsmøte med etterfølgende medlemsmøte i perioden. Grunnet pandemien ble årsmøtet først avholdt 3. november, i lokalene til Gamlebyens Båtforening.
Representasjon
Rolf Hermansen deltok på Tinget til Norges Fleridrettsforbund 20. mars 2021 og på det ekstraordinære Tinget 28. oktober. Begge Ting ble avholdt digitalt.

Økonomi
Klubbens økonomi er tilfredsstillende, se for øvrig regnskap for 2021. Klubben er grasrotmottaker fra Norsk Tipping.

Klubbens arrangementer og aktiviteter
Covid-19 pandemien har hatt liten påvirkning på våre treninger og arrangementer i 2021. Johans Hall var imidlertid stengt store deler av januar og desember, og dette resulterte bl.a. i en forsinkelse av klubbens innendørs singelturnering. De faste treningsdagene har vært tirsdager og lørdager, på Tollbodplassen i sommerhalvåret og i Johans Hall i vinterhalvåret. I hallen er det for øvrig også åpent for å kunne trene andre dager, og det er mange som benytter seg av dette. Trening i hallen på mandager har vært forbeholdt medlemmer med lisens.
Klubbmesterskap singel 2021 - debutant Vildar imponerte
Klubbmesterskapet i singel ble avviklet torsdag 13. mai (Kr. Himmelfartsdag) med 22 deltakere. Det var et varmt og fint vårvær og nesten vindstille. Turneringen ble lagt opp med fem runder Monrad, maksimaltid 30 minutter og etterfølgende grisekast. Deretter semifinaler og finale. I år som i fjor var det pågående koronapandemi, og derfor ingen servering.
Etter de fem monrad-rundene (grunnspillet), var det bare Vildar Gulliksen som hadde fem seiere. Vildar ble medlem høsten 2020 og dette var hans første turnering, meget imponerende. De andre som kvalifiserte seg til semifinale var Atle, Ib og Rolf H. som alle hadde fire seiere. I semifinalene vant Vildar 13-10 over Rolf H., Atle vant 13-8 over Ib. Finalen mellom Vildar og Atle gikk fort, og seier 13-3 til Atle. Han ble dermed singel-mester for fjerde året på rad, og fikk et gavekort på kr. 400, Vildar fikk gavekort på kr. 200. De tapende semifinalister fikk hver sin pakke med griser og kluter fra Obut. Spillende sekretariat var Rolf H. med bistand fra Ragnhild. Neste år håper vi at koronaen er over, slik at vi igjen kan ha servering av pølser, kaffe og kaker.
1 Atle Andersen
2 Vildar Gulliksen
3 Rolf Hermansen
3 Ib Andersen

Glommaturneringen 14. juni 2021 – nesten finale på Zoran, Stefan og Goran
Groruddalens Bastien Testaniere samt Gabriel og Benny Bel-Lafkih var i en klasse for seg under årets Glommaturnering. Under stekende sol i forfriskende bris gikk de ubeseirede gjennom innledende og var like uslåelige i sluttspillet. Dermed var de også eneste lag med fem seire i monrad-spillet. Og det uten å slippe inn mer enn maksimalt fire poeng i noen av kampene. To lag fulgte med fire seire, mens hele sju lag hadde tre seire. Marius Breimo, Ranu Homniam og Eli Gjengstø hadde soleklart best i score og kunne juble over semifinaleplass, men kom fort ned på bakken: 13-3 mot Team Testaniere!
Langt mer nervepirrende var det i den andre semifinalen: Holmestrands Heidi Skjørberg Nilsen, Bjørn Arne Nordhagen og Johnny Skjørberg kjempet hardt mot hjemmeklubbens Stefan Løvaas, Zoran Puvatcha og Goran Balic. - Faktisk var det bare en leggekule om å gjøre. I stedet stoppet det på 12 poeng for hjemmelaget.
1. Bastien Testaniere, Gabriel G. Bel-Lafkih og Benny Bel-Lafkih, GPK
2. Heidi S. Nilsen, Bjørn Arne Nordhagen og Johnny Skjørberg, HPK
3. Zoran Puvatcha, Stefan Løvaas og Goran Balic, BFII
3. Marius Breimo, Ranu Homniam og Eli Gjengstø, OPC/GPK
5. Camel Benkheira, Simohamed Menzhi og Charlotte Jayer, OPC/GPK
6. Odd Porsmyr, Inger Berit Kristiansen og Atle Andersen, BFII
7. Aleksandar Obradovic, Andre Erdahl og Milan Milosavljevic, GPK
8. Viggo Høybjør, Eva Efterdal og Ambjørn Efterdal, BFII
10. Steinar Friberg, Rolf Stordahl og Rune Nilsen, BFII
11. Ragnhild Andersen, Enver Zecic og Ib Andersen, BFII
13. Freddy Friberg, Vildar Gulliksen og Morten Graarud, BFII
16. Nina Augustin, Nawzad Wasfy og Lise Østby, BFII
18. Mili Selimovic, Tore Thøgersen og Jean Jaques Razaka, GPK/BFII/OPC

Takk til de av våre medlemmer som både før, under og etter turneringen bidro til at dette ble et vellykket arrangement. Sekretariatet bestod av Gunnar Augustin og Rolf Hermansen.


Klubbturnering dobbel 2021 – seier til Steinar og Rolf
På en varm og vindstille søndagsmorgen møtte 25 BFII-medlemmer til dyst på Tollbodplassen 15. august 2021. Dette var dagen for Klubbturnering dobbel, men grunnet ujevnt antall ble det også et trippellag i hver runde. Spilleopplegget var basert på trekking av makker foran hver kamp, som var tidsbegrenset til 30 minutter pluss ett grisekast. På grunn av korona-pandemien ble det kun kaffeservering. Smittevernrådene ble innskjerpet, og det var god tilgang på håndsprit.
Etter grunnspillet som bestod av fem kamper, var det bare Atle Andersen som hadde fem seiere, og det var fire spillere som hadde fire seiere. Spillerne med fem og fire seiere og de tre beste med tre seiere ble trukket inn til fire semifinale-lag.
I semifinalene vant Stefan Løvaas og Atle Andersen 13-7 over Freddy Friberg og Zoran Puvatcha, Steinar Friberg og Rolf Hermansen vant 8-7 over Inger Berit Kristiansen (Bitte) og Gunnar Salthe. Lagene som ble dannet til semifinalene ble beholdt videre til finalen. I finalen fikk Steinar og Rolf tidlig en 8-0 ledelse, og vant til slutt 13-6 over Atle og Stefan.
Vinnerne, Steinar Friberg og Rolf Hermansen fikk hvert sitt gavekort fra Clas Ohlson på kr. 300,-, tapende finalister fikk hvert sitt gavekort med pålydende kr. 150,-.
Vennskapsturnering BFII og Petanque Club Hølen – Rolf H. sørget for hjemmeseier
Den tradisjonelle vennskapsturneringen mellom Petanque Club Hølen og Boule Frederik II ble avholdt 18. september på Tollbodplassen i Fredrikstad. Tidligere har vi vært tre klubber, men Son Petanque klubb er nå nedlagt og medlemmene overført til Hølen. På en litt kjølig lørdagsmorgen ønsket BFIIs leder, Rolf Hermansen, velkommen til Fredrikstad og nytraktet kaffe. Det deltok hele 34 spillere i turneringen, 17 fra hver klubb. Dette er en lisensfri og uhøytidelig turnering hvor vi trekker ny makker for hver runde. Denne gang trakk vi rene klubblag slik at hver kamp ble en kamp mellom de to klubbene.
Vi spilte på merkede baner som Ib Andersen, Morten Graarud og Vildar Gulliksen hadde merket på fredagskvelden. Det ble spilt fire runder, hver runde tidsbegrenset til 45 minutter med tillegg av ett grisekast. Vinner av hele turneringen ble Rolf Hermansen med 4 seiere og 41 i score, kun ett scorepoeng foran Atle Andersen. Ib Andersen ble nummer tre med 4 seiere og 33 scorepoeng. Det ble en hyggelig lørdag sammen med gode petanque-venner. En spesiell takk til Torunn Rostad og Gunnar Gjertsen som hjalp Rolf Hermansen i sekretariatet.
Frederiksen i strålende høstvær – semifinale på to hjemmelag
Den lisensfrie parkturneringen Frederiksen ble i år avholdt lørdag 25. september i et fantastisk flott vær, sol og vindstille. Parken ble fylt opp av like strålende mennesker, hele 22 dobbeltlag. Innledningsvis ble det spilt fire runder monrad på tid, 50 minutter med etterfølgende ett grisekast. Tabellen nederst i artikkelen viser resultatet etter de fire innledende rundene, her var det bare Charlotte og Peter som hadde fire seiere. De åtte beste lagene gikk videre til kvartfinale.
Semifinalene hvor det var to hjemmelag ga følgende resultater:
Charlotte / Peter – Rune / Steinar 13-9
Simohamed / Camel – Odd / Atle 13-11
I finalen fortsatte Charlotte og Peter sin seiersrekke ved å slå Simohamed og Camel 13-3. De vant dermed alle de syv kampene i turneringen.
Resultater etter semifinale og finale:
1. Charlotte Jayer – Peter Häring, GPK/SIF
2. Simohamed Menzi – Camel Benkheira, GPK/OPC
3. Odd Porsmyr – Atle Andersen, BFII
3. Rune Nilsen – Steinar Friberg, BFII
Torunn Rostad var ansvarlig for sekretariatet.
Julebord 26. november – fint å kunne samles igjen
Fredag 26. november var 25 personer samlet på FIF-Huset i Fredrikstad til BFII sitt julebord. Med et rikholdig koldtbord og godt drikke ble det god stemning i lokalet. Til åpningen ble våre egne JULE-KULE sanger, ført i pennen av Rolf Såheim, sunget. For særlig gode prestasjoner i årets sesong ble det delt ut de ettertraktede marsipangrisene. Det er alltid stor spenning rundt den tradisjonelle skrittkonkurransen. Turid, mesteren fra 2018, vant igjen. Så var det kaffe med marsipankake m.m., og gode historier. En hyggelig kveld blant gode kulevenner.
Singelturnering i Johans hall vinter 2021/2022 – Bitte ble mester
Klubben inviterte i oktober 2021 til singelturnering i Johans Hall. De 23 påmeldte spillerne ble fordelt på fire grupper hvor alle møtte alle, og de fire beste i hver gruppe gikk til åttendedelsfinale. I semifinalen vant Odd Porsmyr 13-11 over Stefan Løvaas og Inger Berit Kristiansen (Bitte) vant 13-5 over Vildar Gulliksen. I finalen vant Bitte 13-11 over Odd. De to finalistene fikk sponsorgaver fra Aspire brands AS, levert gjennom vårt medlem Vildar Gulliksen. Utsettelser grunnet pandemien medførte at finalen ble spilt så sent som 26. januar 2022.

Norgesmesterskapet 2021 – medaljer til BFII i tre øvelser
Årets NM ble avholdt på Bildøy utenfor Bergen 24.-27. juni. BFII deltok med hele 15 spillere, og mange av dem spilte alle fire dagene. Det var varmt og fint vær alle dager, det ble derfor ikke behov for vårt medbragte regntøy.
V65
I denne veteranklassen stilte totalt 16 lag fordelt på fire puljer, derav 3 lag fra BFII. Det var imidlertid bare Lise Østby / Nina Augustin av BFII-lagene som gikk videre fra puljespillet. I kvartfinalen ble Lise og Nina slått ut av laget som tok gull, nemlig Holmestrands Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen. Femteplass til Lise og Nina.
Dobbel mix
Totalt 23 lag fordelt på seks puljer, derav 2 lag fra BFII. Inger Berit Kristiansen (Bitte)/Atle Andersen gikk videre fra gruppespillet. Vant deretter sin første kamp, men ble slått ut i kvartfinalen av Ranu/Robert Pettersen. Sistnevnte lag vant for øvrig finalen over Charlotte/Bastien. Det ble altså femteplass på Bitte og Atle.
Singel kvinner – sølvmedalje til Bitte (Inger Berit Kristiansen)
Her var det 26 spillere fordelt på sju firerpuljer. Både Ragnhild Andersen, Nina Augustin, Inger Berit Kristiansen (Bitte) og Lise Østby gikk videre fra puljespillet. Flott gjort av de fire Fredrikstad-spillerne. I åttendedels ble Nina slått ut av Ranu og Bitte slo ut klubbvenninnen Ragnhild. Lise ble slått ut i kvartfinalen, men Bitte tok seg videre til semifinale hvor hun tok en komfortabel seier over Sissel Lekven. I finalen møtte Bitte Charlotte Jayer. Dette ble en spennende kamp hvor det lenge lå an til å gå i Bittes favør, men Charlotte mobiliserte sterkt på slutten og vant 13-11. Sølvmedalje til Bitte, femteplass til Lise, niendeplass til Ragnhild og Nina.
Singel menn
Hele 91 spillere ble fordelt på 16 sekserpuljer. Beste BFII-spiller ble Odd Porsmyr som ble slått ut i åttendedels av Johnny Skjørberg som vant 13-11. Ikke overraskende var det Benny Bel-Lafkih som vant etter seier 13-2 over sønnen Gabriel. Niendeplass til Odd.
Trippel åpen – bronsemedalje til Odd, Atle og Rolf H.
I kampen om kongepokalen stilte 44 lag til start, altså hele 132 spillere. Fra BFII deltok 4 lag, 2 av dem gikk videre fra puljespillet; Ragnhild Andersen/Ib Andersen/Enver Zecic og Odd Porsmyr/Atle Andersen/Rolf Hermansen. Sistnevnte lag var i godt slag, og vant sine tre kamper etter puljespillet, dermed var det klart for semifinale. Her møtte de Marius Wang/Marius Breimo/Max Carlstrøm fra OPC. BFII-laget hadde ingen respekt for laget som vant kongepokalen i 2019, og gikk raskt opp i en 4-0 ledelse. Det ble en jevnspilt kamp hvor Fredrikstad-laget lå foran det meste av kampen. BFII gikk på en 0-4 runde, men neste runde slo de tilbake med en 5-0 runde. BFII hadde ledelse 12-9, men OPC klarte å utligne til 12-12. I siste runde var OPC heldige med en utilsiktet kuleflytting som resulterte i seier. I finalen tok OPC-laget kongepokalen etter seier 13-8 mot Charlotte Jayer/Simohamed Menzhi/Youssef Taoubane fra GPK. Bronsemedalje til Team Porsmyr og niendeplass til Team Andersen.
Dobbel åpen
Det deltok 33 lag som ble fordelt på syv grupper, derav 2 lag fra BFII. Enver Zecic/Goran Balic ble vinner av sin gruppe. De ble senere slått ut i åttendedelsfinalen, men fikk en fin niendeplass. Vinnere ble Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih og Jean Espic fra GPK.
Dobbel V55
Det var påmeldt 27 lag, men bare 25 stilte til start, lagene var fordelt på syv puljer. Det var 3 lag fra BFII, men det var bare Ib Andersen/Rolf Hermansen som gikk videre fra grunnspillet. Laget ble slått ut i kvartfinalen, og dermed ble det en femteplass. Også denne veteranøvelsen ble vunnet av Holmestrands Birger O. Hansen og Odd-Reidar Gullbrandsen.
Dobbel kvinner – bronsemedalje til Bitte og Lise
Det stilte 10 lag til start, fordelt på to puljer, derav 2 lag fra BFII. Inger Berit Kristiansen (Bitte)/Lise Østby tok seg videre fra puljespillet, og dermed var det klart for semifinale. Her møtte de Bergens-jentene Linda Hoel Jørgensen og Line Matheson som til slutt sikret seg seieren. Bronsemedalje til Fredrikstad-jentene. Ranu og Charlotte tok gull.
Deltakelse i andre turneringer
I det etterfølgende finnes en kort oversikt av klubbens plasseringer i andre turneringer. For Glomma og Frederiksen henvises det til det som er beskrevet ovenfor.

GPK Dobbel, Torshovparken 22. mai 2021
Zoran Puvatcha og Goran Balic fikk en 11. plass.
Ib Andersen og Ragnhild Andersen deltok også.
Landslagskvalifisering Europamesterskapet for veteraner 5. - 6. juni 2021, Hvitstein Stadion i Holmestrand
Odd Porsmyr, Atle Andersen og Rolf Hermansen fikk 8. pl. med 5 seiere av 10 mulige.
Holmestrand Open Trippel, 19. juni 2021
1. Bastien Testaniere (GPK)/Benny Bel-Lafkih (GPK)/Gabriel Gjengstø Bel-Lafkih (GPK)
2. Oddvar Pettersen (HPK)/Jan Henrik Nymoen (TTP)/Stefan Løvaas (BFII)
3. Ranu Homniam (GPK)/Charlotte K. Jayer (GPK)/Robert Pettersen (GPK)

Sandefjord Sommer Trippel, 3. juli 2021, Bugårdsparken
9. Ragnhild Kristine Andersen, Enver Zecic, Ib Asger Andersen, BFII

Sandefjord Sommer Dobbel, 4. juli 2021, Bugårdsparken
Finale B sluttspill
Charlotte Jayer, Ranu Homniam 13 poeng
Ragnhild Kristine Andersen, Ib Asger Andersen 5 poeng
Seksjonen Surprise Dobbel, 17. juli 2021, Frognerparken
12. - 16. plass: Zoran Puvatcha og Stefan Løvaas, BFII
Høstslaget, 21. august 2021, Sofiemyr
B sluttspill: 3. pl. Goran Balic - Zoran Puvatcha, BFll
13. - 18. plass: Lise Østby - Nina Augustin, BFll, Viggo Høybjør - Ragnhild K Andersen, BFll,
Odd Porsmyr - Inger B Kristiansen, BFll, Enver Zecic - Ib A Andersen, BFll

Hvitsteingrisen, 22. august 2021, Holmestrand
5. - 8. plass: Atle Andersen, BFII /Rolf G. Hermansen, BFII /Odd R. Porsmyr, BFII
Zoran Puvatcha, BFII /Stefan Løvaas, BFII /Goran Balic, BFII
9. - 16. plass: Lise Østby, BFII /Nina Augustin, BFII /Ragnar Weseth, SIN
Enver Zecic, BFII /Ragnhild Kristine Andersen, BFII /Ib Asger Andersen, BFII
B-sluttspill: Team Østby vant 13-5 over team Zecic.
Sinnataggen, Frognerparken 30.08.2021, singel
B-sluttspill Finale: Lise Østby, BFII vant 13-3 over Jonathan Ketels, STI


NM Trippel Mix, 06. september 2021, Holmestrand
Gruppe A: De to forhåndsfavorittene greide brasene, men røk begge på ett tap. Stords eneste lag i NM tapte riktignok 12-13 mot Boule Frederik IIs Ragnhild, Ib og Rolf, men vant 13-12 over OPCs Caroline Hovind Fantoft, Mohamed Zahri og Gildas Mevel. Dermed vant også Gisle Hjelmen, Per og Lisbeth Johannesen puljen, takket være innbyrdes oppgjør.
Gruppe C: NMs klart jevneste pulje, i alle fall på papiret. I realiteten vant regjerende norgesmestere i Trippel Mix: Mili Selimovic, Robert Pettersen og Ranu Homniam fra GPK, fem av fem mulige! To andre lag fra henholdsvis HPK (Roger Johansen, Heidi Skjørberg Nilsen og Ståle Baksetersveen) og OPC (Trine Tinglum, Marius Wang og Max Carlström) endte med tre seire hver, og spenningen varte helt til siste stund. BFIIs Inger Berit Kristiansen, Atle Andersen og Odd Porsmyr tapte mot OPC-laget i siste kamp, og mistet dermed muligheten til avansement. De hadde tidligere på dagen beseiret Team Baksetersveen. Det var nettopp Roger, Heidi og Ståle (bildet over) som gikk videre som puljetoer, da de vant siste innledende, og tidligere hadde slått OPC-laget.
Vika Høst, 04. oktober2021, Melsomvik
9. - 16. plass
B1 Gildas Mevel, OPC /Mohammed Zahri, OPC /Jean Jacques Razaka, OPC
B2 Odd R. Porsmyr, BFII /Ragnhild Kristine Andersen, BFII /Ib Asger Andersen, BFII
B3 Stefan Løvaas, BFII /Enver Zecic, BFII /Naree Manesai, SIL
B3 Tom-Roger Engblom, SIL /Helge Angell-Petersen, SIL /Sverre Meisingset, SIL
Klubbduell i B-finalen: OPCs Gildas, Momo og Jean Jaques gikk seirende ut av finalen med 13-9 over BFIIs Ib, Odd og Ragnhild.
Uplassert: Nina Augustin, BFII /Inger Berit Kristiansen, BFII /Lise Østby, BFII
TAKK
Styret retter en takk til de medlemmer som har bidratt til å sikre en vellykket gjennomføring av våre turneringer og andre arrangementer. Det er turneringsledere og –sekretærer, riggere, hall-vaktmestere, og ikke minst web-redaktør Odd som holder godt liv i foreningens hjemmeside.
Bilder fra årets aktiviteter finnes på foreningens hjemmeside:
www.boulefrederik.com
Styret

Nyeste kommentarer

08.11 | 09:32

Jeg har flyttet fra Fredrikstad, og ønsker å bli fjernet fra e-postlisten.

Takk for mange hyggelige timer

10.10 | 10:07

Arne Lund sovnet inn Fredag 7/10, og må strykes fra medlemslista hos dere.
Runar Lund

10.06 | 19:46

Så flott! Han fortjener det. I tillegg er han en vennlig og imøtekommende mann.

09.05 | 12:04

Så hyggelig å feire frigjøringsdagen med hyggelige Petanque venner. Flotte baner, flott vær, flotte fasiliteter. Rett og slett ett flott arrangement.

Takk for en flott dag.